Energetisch renoveren

Met het project Eikenhof aan de Bleyslaan in Eindhoven is VAN DEN HOFF Installatiebedrijf in opdracht van Coorperatie Trudo uit Eindhoven voor energielabel A+ gegaan. Met deze pilot nam Trudo deel aan een stimuleringsproject, waarvoor de provincie Brabant subsidie beschikbaar stelde. Dankzij deze bijdrage konden de woningen in het seniorencomplex tot het allerhoogste niveau verduurzaamd worden.

Verduurzaming loont, in meerdere opzichten. De bestaande gebouwenvoorraad is verantwoordelijk voor zo’n 35% van het totale energieverbruik in Nederland. Door goed en slim te renoveren kan dus fors energie worden bespaard. Het upgraden van woningen naar een gunstiger energielabel leidt tot meer wooncomfort en een flinke kostenbesparing voor bewoners. Voor corporaties blijven de woningen langer aantrekkelijk en meer concurrerend met nieuwbouw. En minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot en dat is beter voor ons milieu.

Initiatief van de Provincie

Samen met energieleverancier Essent en enkele andere partijen daagde de Provincie vijf Brabantse corporaties uit om bij een van hun onderhoudsprojecten de energieprestatie-lat op het allerhoogste niveau te leggen. Daarvoor werd onder meer een internetapplicatie ontwikkeld, die corporaties toont wat ze moeten doen om tot label A of A+ te komen. Maar ook welke kosten daarmee gemoeid gaan en welke financieringsmogelijkheden zij eventueel gebruik kunnen maken.

Van label C naar A+

Ook Trudo werd benaderd om deze internetapplicatie in de praktijk te testen. De corporatie wees als pilot project Eikenhof aan. Een seniorencomplex van 35 appartementen, 7 grondgebonden woningen en een gemeenschappelijke ruimte.  VAN DEN HOFF Installatiebedrijf is samen met De Loods Architecten en Adviseurs verantwoordelijk geweest  voor het totale project.

Vanaf haalbaarheidsonderzoek, Energiemaatwerkrapportages,  tot oplevering, beheer en onderhoud. “We zijn in het voorjaar van 2012 gestart met een haalbaarheidsonderzoek. Samen hebben we onderzocht wat er moest gebeuren om het bestaande energielabel C van deze woningen uit begin jaren ’90 te upgraden naar A+. Dat resulteerde in het volgende pakket maatregelen: isoleren van de kopgevels, vervangen van dubbelglas door HR++ glas, vernieuwen en opwaarderen van dakisolatie, CV-ketels en WTW-installaties en het plaatsen van warmtepompen en zonnepanelen.”

Kostenbesparing voor bewoners

Voor deze extra maatregelen gaat Trudo een huurverhoging vragen die gelijk is aan 70% van de verwachte besparing aan energielasten. “Dat komt voor ons neer op een huurverhoging van € 26,-“ vertelt bewoonster mevrouw Van de Plas, tevens lid van het bewonerscomité. “Maar liefst 85% van de bewoners doet enthousiast mee. Vanwege de besparing op energiekosten natuurlijk en de lagere servicekosten. Het wooncomfort gaat erop vooruit; het is nu vaak net iets te kil in de winter en te warm in de zomer. Maar mensen doen ook mee vanwege het milieu. Aanvankelijk keek men wel een beetje op tegen de verbouwing, maar die blijkt voor bewoners minder ingrijpend dan verwacht. Binnen twee dagen is de CV-ketel vervangen en het nieuwe ventilatiesysteem aangebracht. Alles wordt weer keurig netjes opgeruimd. En nu ook het schilderwerk klaar is, wonen we weer in een heel nieuw gebouw.”

Directe winst

Begin november zijn de werkzaamheden in Eikenhof gestart. Infebruari zijn de laatste woningen opgeleverd en genieten de bewoners van hun A+ thuis. “Meteen al,” “Want per saldo levert de rekensom van iets hogere huur min lagere energiekosten vanaf het eerste moment een besparing op. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee!”.